Tradice stavění Májky.

02.05.2016 10:36

Májky byly známé již v antice. Stavěli se před 1.májem (květnem) na domy a hospodářské budovy na ochranu před zlými duchy a nemocemi.

Zelená barva měla být magickým prostředkem pro vyplnění přání zemědělcům, aby byla úroda hojná.

Májka představuje mladý stromeček, nejčastěji smrkový, březový, nebo z jedle, ozdoben různobarevnými pentlemi

V Slovanské kultuře se Májky stavěli z důvodu zabezpečení hojnosti a plodnosti.

 
Na Slovensku se především stavěla Májka (Máj) k domům děvčat, která byla zralá na vdávání.
Mládenci s hudbou a zpěvem šli do každého domu, před kterým stál máj a tančili se všemi ženami a děvčaty, co byly v domě.
Tanečnice nabízely na oplátku kořalku a vybíraly peníze za Májku.
 
Rovněž je na Slovensku tradice, vždy při stavbě nového domu, když je již postavená konstrukce střechy, připevnit malou Májku na ní, aby dům a jeho budoucí obyvatele chránila. Majitel stavby pak na oplátku dělníky za Májku odmění lahví pálenky.
 
V Čechách se tradičně zas na květnou neděli nosili do kostela ke mši velké větvě z břízy, ozdobené stuhami, které se posvětili. Hospodář si je pak odnesl domů a zapíchl na své pole, aby měl požehnanou úrodu.

 

Na Ukrajině se Májky stavěly ne vždy k přesnému datu, ale vždy začátkem května, kdy pastevci odcházeli z domu na celé léto a hnali stáda ovcí, které pásli na travnatých hřbetech hřebenů poloniny Západních Karpat. Na samý vršek Májky se věšeli cenné věci (např. červené kozačky, nebo šunka), které mohl získat jen ten, kdo na Májku dokázal vyšplhat a věc tak získat.
Snadné to rozhodně nebylo.
 
Tradici stavění Májky jsme si v Spolku Brdský šikula nejen vyprávěli, ale jednu vlastní i vyzdobili. Na stavění té velké jsme se byli podívat v Mníšku pod Brdy, kdy jsme se při této příležitosti aktivně účastnili akce Čaromáj.
 
 
 

—————

Zpět