
Štědrý den.
06.01.2016 18:46Štědrý večer se v našich zemích slaví 24.prosince a je to poslední den vánočních příprav.
Tradicí tohoto dne je postit se. V Česku se na večeři tento den podává tradičně rybí polévka, smažený kapr a bramborový salát.
V řeckokatolické církvi Štědrý den (Svjatyj večir) připadá na 6.ledna a to kvůli tomu, že věřící se řídí při křesťanských slavnostech juliánským kalendářem.
Na Ukrajině se tradičně k večeři podává 12 jídel, které symbolizují 12 apoštolů. Jídlo je postní, nesmí být použito ani vajíčko, ani majonéza.
Na stole nesmí chybět pokrm z pohanky, máku, medu a ořechů, tzv. Kutja, houbový boršč, pirohy se zelím, ryba a holoubce s česnekem (rýže se zeleninou zabalená v zelném listu).
Přikládáme i pár fotografií:
brdskysikula.rajce.idnes.cz/Stedry_vecer/
—————