Setkání žen a dětí při pečení kváskového chleba.

17.08.2017 04:02

Dne 16.8.2017 jsme se vypravili s dětmi poznávat, kde se bere chléb.

Své "bádání" jsme začali ve funkčním mlýnu Bohutín, který existuje již minimálně od 16.století. (Písemně je doložen od roku 1541).

"Pan táta ze mlejna" nám povyprávěl o druhu obilí, které se ve mlýně zpracovává, o historii mlýna a jeho syn nás mlýnem provedl. Mohli jsme vidět přímo v provozu dopravníky na příjem obilí, sila, čističku obilí, automatickou váhu, průchodnou loupačka, mlecí stolice, prosévací systémy, míchačku i moučné sila (zásobníky na finální produkty). Dozvěděli jsme se jak se pomocí kapsových výtahů a dřevěných trubek přepravuje ve mlýně materiál i to, že v současnosti se k pohonu mlýnu používá elektrický motor a Francisova turbína. Zjistili jsme, že každý druh mouky má svou vlastní vůni. Nechybělo ani poutavé vyprávění o nadpřirozených obyvatelích mlýna a to o vodníkovi a čertech.

Po obědě jsme se pustili do pečení kváskového chleba. Vysvětlili jsme si co je to kvásek, jak se připravuje a jakou důležitou úlohu má v procesu kynutí. My jsme si ho připravili ze žitné mouky. Naučili jsme se celý postup přípravy těsta, děti veškerý materiál pečlivě zvážily, a chlebíček nechaly vykynout. Při tom jsme si povídali i o zvycích a rituálech, které dodržovali naši předci při pečení chleba. Při samotném pečení jsme si pak vysvětlili a předvedli tzv. parní náraz i fintu, pomocí které zjistíme, kdy je již chléb dobře upečený. Odměnou nám pak byla ochutnávka samotného chlebíčka. A že nám chutnalo!

Na foto z akce se můžete podívat zde: brdskysikula.rajce.idnes.cz/Setkani_zen_a_deti_pri_peceni_kvaskoveho_chleba/

 

—————

Zpět