Pyrografie a projekt Cesta domova.

10.01.2018 10:05

Pokračovali jsme dne 9.1.2017 mezinárodním projektem Spolku Brdský šikula, Cesta domova s prezentací, kterou pro nás připravili a nám zaslali naši kamarádi ze ZŠ Nižná brána v Kežmarku na Slovensku.
Mladí výskumníci z 3.A. ze Slovenska pro nás připravili nejen PC prezentaci, ale i krásně zpracovaný projekt o svém městě, o oblíbených národních jídlech i s recepty, fotografiemi a kresbami. Díky tomuto projektu, jsme mohli nahlédnout i do národních vánočních slovenských tradic. Velké díky kamarádi!
Nechyběla na dnešní hodině ani ochutnávka "slovenských korbáčikov", i kvíz s tipováním si, co které slovenské slovo znamená.
Tak schválně, přeložíte do češtiny následující slovenská slova: bábika, orgován, gombík a gombička, bodka, bodkočiarka, bábätko, fľaška, zemiak, kapusta, kel, bábka, správna baba, šošovica, cvikla, baklažán, miazga, kaleráb, púpava, mačka, čižma, íver, pahreba, hmla, gajdy, medokýš, černica, ďumbier, ťava?
Vyprávěli jsme si i příběh o nešťastné hradní paní, která kvůli své lásce k Tatrám skončila v hladomorně i o doktorovi Alexandrovi a jeho pokusy s RTG v Kežmarku.
A protože, jak jsme se z prezentace dozvěděli, ve městě Kežmarku se konají festivaly řemesel, pustili jsme se do výroby tradičního slovenského výrobku pomocí pyrografie (vypalováním do dřeva).
Na foto se můžete podívat zde: brdskysikula.rajce.idnes.cz/Pyrografie_a_projekt_Cesta_domova./
Děkujeme paní učitelce Mgr. Jance Šiškové ze Slovenska a všem dětem - Mladým výskumníkom z 3.A. z Kežmarku.

Projekt Cesta domova vznikl díky finanční podpoře Středočeského kraje. Děkujeme za důvěru.

 

 

—————

Zpět