Princip fungování ponorky a jiné experimenty

06.04.2016 06:05

Na začátku hodiny jsme si připomněli pokus se vzduchovou-šlapací raketou.

Dosadili jsme si do fyzikálního vzorce tedy veličiny síla na plochu a tlak a odvodili tak jednotku tlaku-pascal ( p= F/S,  a dále Pa (pascal)= N/m2). Taky jsme si řekli, že označení tlaku jako "p" je kvůli anglickému slovu pressure i to že jednotka tlaku je pojmenovaná po panu Pascalovi. To, aby děti věděly, že vzorce jsou jen vyjádřením toho, co děláme a jak se " s fyzikou hrajeme".

Dále jsme si definovali vztlakovou sílu, jako sílu, která nadlehčuje těleso v kapalině a plynu a udělali si každý pokus s fyzikální hračkou, kdy jsme pomocí tlaku vzduchu zvedali kuličku z polystyrénu. Děti si svůj výrobek odnesly domů. 

Za pomocí plné Pet láhve vody, kterou jsme propíchli, jsme mohli pozorovat jak je to s tlakem v láhvi a proč se liší délka dostřiku vody z jednotlivých dírek.

Pak nám Viktor řekl něco o ponorkách a principu jejich fungování a předvedli jsme si názorně tento pokus.

Když jsme zacpali brčko, vzduch nepustil vodu do Petky. Když jsem brčko uvolnili, spodními dírky se voda začala plnit do naši "ponorky". Tím se stala těžší a gravitační síla byla větší než vztlaková a ponorka se potopila. Když jsme do brčka foukli, tlak vzduchu "vyhnal" vodu ven a ponorka se opět vynořila. 

Každý si vyrobil ponorku vlastní a otestoval jí v "bazénku".

Na závěr jsme si připomněli, co jsme se učili, když jsme se věnovali na hodině mladého vědce geologii a když jsme pozorovali horniny. Tehdy jsme si řekli o diamantech, jak vznikají a jakou roli v tom hraje tlak. Na závěr hodiny jsme se zahráli trošku na "brusiče diamantů" a seznámili jsme se se smirkovým papírem. Filip nám taky povyprávěl, jak se tenhle papír používá při obrábění dřeva.

Foto k nahlédnutí:

brdskysikula.rajce.idnes.cz/Princip_fungovani_ponorky_a_jine_experimenty_spojene_s_tematem_TLAK%2C_VZTLAK./

 

—————

Zpět