Pozorujeme stromy 2018.

28.01.2018 18:20

I v roce 2018 se budou děti z našeho Spolku Brdský šikula věnovat fenologii (tedy studiu viditelných fází růstového cyklu dřevin a jejich vývoje v závislosti na lokálních podmínkách prostředí). V návaznosti na náš projekt "Cesta domova" - část Japonsko, se děti rozhodly, zaměřit se letos na pozorování národního stromu Japonska a to sakury.
Dle informacích, které si děti nalezly na internetu je právě sakura symbolem pomíjivé povahy života, jelikož nádherné květy sakury okrášlí přírodu jen krátkou chvíli. Třešňové květy také symbolizují oblaka, protože se shlukují do skupinek.
Sakura je předzvěstí bohatství a jara.
Během druhé světové války, byla sakura používána pro motivaci a manipulaci japonských obyvatel. Japonští piloti malovali po straně letadel květy sakury, či si s sebou brali na své mise větvičky stromů. Třešňový květ namalovaný na straně bombardéru symbolizoval intenzitu a pomíjivost života. Květy jsou také častou ozdobou na všech druzích spotřebního zboží v Japonsku, včetně kimon, papírnického zboží a nádobí.
Ve svých koloniálních zemích císařské Japonsko často zasazovalo stromy sakury jako symboly "nároku na obsazené oblasti jako japonský prostor". "
V naši zemi je kvetoucí třešeň symbolem lásky, kdy se na prvního května mají milujíce páry pod rozkvetlým stromem políbit, aby jejich láska neuschla.
Odedávna má větévka třešně magii a svoji tradici i o vánocích. Děvčata si vždy na den sv. Barbory (4.prosince) uřízly pár větévek a daly doma na stůl do vody. Pokud větévka do štědrého dne rozkvetla, děvče se již mohlo vdávat.
Máme i recept, co dobré se dá ukuchtit z okvětních lístků tohoto stromu a těšíme se na jaro až společně s dětmi budeme kouzlit v kuchyni. Lisované květy budeme používat ve výtvarných dílničkách.

Fotogalerii pozorovaného stromu budeme postupně doplňovat zde: brdskysikula.rajce.idnes.cz/Pozorujeme_stromy_2018./#IMG_20180116_073648.jpg

 

—————

Zpět