Malá farma pro děti: Jak na chroustovou polévku?

22.08.2019 06:47

Při sklizni brambor z dalšího pytlového záhonu, jsme objevili v hlíně s největší pravděpodobností housenku chrousta obecného. Asi nikoho nepřekvapí informace, že chrousti byli v některých dobách, anebo pořád jsou někde považování za gastronomickou lahůdku. My jsme díky wikipedii objevili recept, který byl publikován v Kuchařské knize paní Luisi Ondráčkové, vydané v roce 1937. Tato kuchařská kniha byla povolena také jako příručka pro kuchařské a hospodyňské školy. Recept zde uvádíme, ale zkoušet ho nebudeme :-).

Česká chroustová polévka.

1/4 kg chroustů (pro 6 osob) ve studené vodě omytých vhoď do horké vody, přidej všechnu kořínkovou zeleninu, kmínu, trochu soli a nechej v ní zapěniti jemně sekanou zelenou petržel. Vodu z chroustů sceď, zalij jí připravenou zásmažku a nechej chvíli povařiti. Pak zakvedluj do polévky 2 žloutky se 6 lžícemi husté smetany.

Aktivity Brdský šikula 2019 jsou realizovány díky finanční podoře Středočeského kraje. Děkujeme za důvěru.

 

—————

Zpět