EXPO 2017 Astana, Kazachstán.

07.07.2017 16:24

Výstava Expo je velká mezinárodní výstava průmyslu a kultury jednotlivých zemí. První výstava se konala v Londýně v roce 1851 a byla na ni představena řada technických, hospodářských i kulturních novinek z různých krajin, jakými byla například Velká Británie, Dánsko, Austrálie, Nový Zéland, Indie, Francie, Švýcarsko, Spojené státy...
Výstavy se účastnila i řada významných osobností jako Charles Darwin, členové bývalé francouzské královské rodiny Bourbonů a spisovatelé Charlotte Brontë a George Eliot.
Hlavní výstavní stavbu, přezdívanou Křišťálový palác, tvořila litinová kostra vyplněná sklem, což bylo v tehdejší době něco mimořádného a stalo se vzorem pro množství dalších staveb.

Letos se mezinárodní výstava EXPO 2017 koná v hlavním městě Kazachstánu v Astaně.
Hlavním tématem výstavy je Energie budoucnosti, která se zabývá snižováním emisí a alternativními zdroji energie. Událost trvá od 10. června do 10. září 2017. (zdroj wiki)

Moc nás potěšilo, že jsme se mohli výstavy účastnili i my a to jako hosté Českého pavilonu.
Navštívili jsme na výstavišti takřka všechny pavilony a stánky z různých zemí a musíme konstatovat, že pavilon, který reprezentoval Českou republiku byl jeden z nejlepších, protože splnil všechno, co jsme od Expa očekávali.
Nejenže jsme viděli prezentaci, která měla přiblížit návštěvníkům Českou republiku, ale i téma výstavy Energie budoucnosti bylo zpracováno interaktivní formou, která byla nejen zábavná, ale lehce vysvětlovala princip jednotlivých energetických procesů.
Nelze také nezmínit českou restauraci na horním patře pavilonu, která připravovala skvělá česká jídla.

Na výstavě jsme načerpali i spoustu nových nápadů pro činnost našeho Spolku Brdský šikula.
Foto střípky z výstavy naleznete zde: brdskysikula.rajce.idnes.cz/EXPO_2017_Astana%2C_Kazachstan/ 

—————

Zpět