Exkurze na Ústav termomechaniky a do laboratoří aerodynamiky AV

23.03.2016 18:19

Navštívili jsme včera s dětmi laboratoře aerodynamiky v Ústavu termomechaniky Akademie Věd v Novém Kníně.
Přivítal nás pan Ing. Martin Luxa, vedoucí oddělení Dynamiky tekutin a vedoucí Laboratoří vnitřního proudění a zajímavě nám povyprávěl historii Nového Knína, zejména jeho hornickou minulost a vysvětlil nám, proč jsou právě laboratoře postavené v blízkosti starých štol a jak se štoly využívají dnes. Pak nás pan Luxa provedl ústavem a vysvětlil nám hodně zajímavých věcí.
Dozvěděli jsme se například z jakých materiálů se vyrábí lopatky turbin, jak do sebe zapadají, viděli jsme kde a jakým způsobem se musí vzduch zbavit vlhkosti, dřív než projde aerodynamickým tunelem, nebo co je to nadzvukové a podzvukové proudění vzduchu. Přiblížili jsme si i pojem rázové vlny, která se formuje tehdy, když je změna rychlosti proudění plynu větší než rychlost zvuku i to, že táto skoková změna ovlivňuje vlastnosti plynu (tlak, hustota, teplota, Machovo číslo- jako další pojem). Děti věděly reagovat na pojmy vakuum, přetlak, podtlak a dokázaly pěkně diskutovat na toto téma. Dále jsme viděli a dozvěděli se co je to barometr (rtuťový), na co se používá a na jakém principu pracuje.
V štolách jsme zase mohli vidět jaké horniny se v okolí Nového Knínu vyskytují a dovědět se jak v minulosti horníci dolovali zlato a pomocí rtuti se ho snažili separací oddělit od zlatonosné rudy. V laboratoři aerodynamiky prostředí jsme byli obeznámeni se studiem problému životního prostředí (např. znečištění ovzduší, ekologická katastrofa, nebo útok, při úniku nebezpečných a jedovatých plynů jako chlór) a proudění větrů pomocí plastických modelů krajiny, měst a pod.
I když celkové téma bylo pro menší děti náročné, věřím, že v budoucnu se jim poznatky vybaví a spojí se jim souvislosti.

brdskysikula.rajce.idnes.cz/Ustav_termomechaniky_a_laboratore_aerodynamiky_AV_CR/

 

—————

Zpět