Čarodějnice v Mníšku pod Brdy 2017.

01.05.2017 10:46

Filipojakubská noc, Valburžina noc, Beltine, nebo Pálení čarodejnic se odehrává v noci z 30. dubna na 1. května.
Jde o prastarý a dodnes živý lidový zvyk, kdy se lidé scházeli a scházejí večer u zapálených ohňů, z pozemků vyčištěných pro příští obdělávání pálí staré klestí a slaví příchod jara. Na některých místech se staví májka.

Tyto lidové zvyky vycházejí z různých pohanských i církevních svátků, jako například pohanský slovanský svátek vyhánění Smrtky (Morany), nebo svátek svaté Valburgy, která platí za selskou patronku dobré úrody, plodnosti a šestinedělek. Pálení ohně je v tomto smyslu pozitivním očistným rituálem, ale je to i oslava svátku svatých apoštolů Filipa a Jakuba.

V předvečer této noci se i v Mníšku pod Brdy sešli lidé u ohně, kde se symbolicky zapálila čarodějnice, stavěla se májka, tančilo se a veselilo se. Akci pořádalo město Mníšek pod Brdy.

I děti, jejich rodiče, prarodiče, příznivci klubu Mladý vědec a Spolku Brdský šikula, připravili pro účastníky této akce čarodějnické hrátky, kde si mohli všichni vyzkoušet zábavné hry a pokusy.

Děkujeme všem, co jste nám přišli na stánek pomoci, děkujeme všem, co jste se na nás přišli podívat a zabavit se s námi. 

Na fotogalerii se můžete podívat zde: brdskysikula.rajce.idnes.cz/Carodejnicke_hratky_v_Mnisku_pod_Brdy_2017/

 

 

—————

Zpět