Barvení vajíček - projekt dětí.
27.03.2018 17:50Již od nepaměti je vajíčko symbolem zrození.
Malovaná Velikonoční vajíčka - kraslice, slouží ženám a dívkám jako odměna pro koledníky za vyšlehání pomlázkou. Ornamenty na vajíčkách, ale i jejich barva, měly svoji symboliku. Nejčastěji se používal ornament květin a to jako symbol probouzející se přírody na jaře. I děti z našeho spolku se pustily do příprav velikonočních kraslic a jak jinak, než vědecky a svá pozorování následně vyhodnotily:
Zdobení kraslic dle návodu z youtube pomocí pěny na holení a potravinové barvy (pozorování adheze).
Návod z youtube: www.youtube.com/watch?v=ibTvo5iymkM
Naše pozorování:
1. varianta- prázdná skořápka bez namočení v octu, použita pěna na holení a potravinová hustá barva. Výsledek - téměř nic z barvy nepřilnulo.
2. varianta - prázdná skořápka s namočením v octu. Výsledek - v rukou nám rychle praskala, nedařil se nám pokus
3. Jedlá varianta - vařené vajíčko namočeno v octu (skořápka zbělela a došlo k malému narušení struktury skořápky), použita šlehačka ve spreji a potravinářská hustá barva. Výsledek - velice málo barva přilnula, šlehačka se rychle roztékala.
4. varianta - uvařené vajíčko namočeno v octu, použita pěna na holení a potravinářská hustá barva. Výsledek - barva přilnula více než v případě 3, ale rozhodně ne tolik, kolik ve videu.
5. varianta - plastové vajíčko s použitím pěny na holení a husté potravinářské barvy. Výsledek - bez jakéhokoliv přilnutí barvy na povrchu po zaschnutí a opláchnutí nic nezůstalo.
Následně jsme se pustili do jedlá varianty barvení vajíček s použitím přírodních materiálů dle receptu našich babiček:
Ingredience na jednotlivé barvy:
Hnědá: cibulové slupky, dubová kůra
Žlutá: kurkuma
Modrá: červené zelí
Zelená: špenát, kopřivy
Červená: šustí z červené cibule a pokrájená červená řepa
Černá: saze
Postup: Ingredience nejprve rozvařte zhruba 10 minut ve vodě s octem, přidejte čerstvé vajíčko, které 10 minut vařte. Pak ho nechte barvit. V hrnci musí být dostatečné množství vody, aby se vejce celé potopilo. Čím více jednotlivých ingrediencí dáte vařit, tím bude barva sytější. Vajíčka musíte během barvení otáčet.
Naše pozorování:
Odzkoušeno na bílých vajíčkách, která byla uvařena a následně ponechána v nálevu:
cibulová šlupka 2 hodiny- krásna hnědá až do červena
červené zelí 2 hodiny do siva, 6 hodin do modra, 12 hodin pěkná modrá
kurkuma 6 hodin -jemná pěkná žlutá
červená řepa - 6 až 12 hodin - stejné obarvení a to hnědé (žádná růžová, nebo červená nebyla)
špenát-ani po 24 hodinách nic, tedy nepatrně nažloutlé..
Závěr: cibulová slupka je jasný favorit. Nejlevnější, nejrychlejší, s nejhezčím výsledkem.
Fotodokumentace zde: brdskysikula.rajce.idnes.cz/Barveni_velikonocnich_vajicek_-_projekt_deti./
—————