Velikonoční tradice.

31.03.2016 17:58

Velikonoce jsou největším svátkem v křesťanských zemích, kdy se oslavuje zmrtvýchvstání Ježíše Krista. V každé krajině, ba i regionu se tradice oslav Velikonoc liší.
Společným symbolem je však beránek (vychází ze židovské tradice, jako připomínka vysvobození z Egypta), kříž (připomíná ukřižování), vajíčko jako symbol nového života, svíce a oheň, jako vítězství nad smrtí a temnotou.
V Česku je prastarou tradicí koleda s pomlázkou. Na Velikonoční pondělí kluci chodí do domácností, kde mají děvčata a šlehají je ručně vyrobenou pomlázkou z vrbového proutí. Na oplátku dostanou malované vajíčko a pestrobarevné mašle na pomlázku.
Nejznámější říkankou u koledy je : "Hody, hody doprovody, dejte vejce malovaný, nedáte-li malovaný, dejte aspoň bílý, slepička vám snese jiný." 

Na Slovensku je tradicí krom vyplácení pomlázkou (korbáčom) i hojné polévání studenou vodou. Přikládáme i slovenský verš: "Šibi-ribi, mastné ryby, dávaj vajcia od korbáča, ešte k tomu kus koláča, ešte k tomu groš, už je toho dosť!"

Na Ukrajině se na Velikonoční pondělí také polívá vodou. Tradice tam hlásí, že "Voda odnáší Tvé problémy a její síla přitahuje zdraví a čistotu Tvé duše." 

V každém případě jsou velikonoční svátky časem, kdy se společně setkává rodina, přátelé, sousedé.

Zde pár foto z našich oslav:

brdskysikula.rajce.idnes.cz/Vesele_Velikonoce/

 

—————

Zpět