Štědrý den.

06.01.2016 18:46

Štědrý večer se v našich zemích slaví 24.prosince a je to poslední den vánočních příprav.

Tradicí tohoto dne je postit se. V Česku se na večeři tento den podává tradičně rybí polévka, smažený kapr a bramborový salát.

V řeckokatolické církvi Štědrý den (Svjatyj večir) připadá na 6.ledna a to kvůli tomu, že věřící se řídí při křesťanských slavnostech juliánským kalendářem. 

Na Ukrajině se tradičně k večeři podává 12 jídel, které symbolizují 12 apoštolů. Jídlo je postní, nesmí být použito ani vajíčko, ani majonéza.

Na stole nesmí chybět pokrm z pohanky, máku, medu a ořechů, tzv. Kutja, houbový boršč, pirohy se zelím, ryba a holoubce s česnekem (rýže se zeleninou zabalená v zelném listu).

Přikládáme i pár fotografií:

brdskysikula.rajce.idnes.cz/Stedry_vecer/

 

—————

Zpět