Pozvánka na mezinárodní akci: Víkend otevřených zahrad - Malá farma pro děti představuje své Pytlové záhony.

05.06.2019 08:19
Svátek otevírání běžně nepřístupných zahrad veřejnosti (Open Garden & Squares Weekend) vznikl v roce 1998 ve Velké Británii a probíhá vždy během druhého červnového víkendu. Projekt se setkal s velkým ohlasem a stal se postupně tradičním po celé Evropě. V České republice se v roce 2010 pod záštitou Národního památkového ústavu poprvé otevřely 3 zahrady a jejich počet postupně vzrůstal. 
Cílem projektu je zvýšit informovanost a povědomí lidí o zahradním umění, zahradní architektuře, parcích, zahradách a veřejných prostorech. prezentovat obor veřejnosti. Představit jednotlivé objekty s jejich příběhy a tajemstvím a přinést lidem zážitek z poznání. V akci jsou vítány všechny zahrady a parky v České republice, které mohou nabídnout něco zajímavého např. historický význam, ekologický přístup, nevšední design, dendrologickou sbírkou či zajímavým příběhem. Víkend otevřených zahrad je určen jak pro veřejné, tak i soukromé zahrady a parky. (www.vikendotevrenychzahrad.cz)
 
Děti ze Spolku Brdský šikula, které se věnují pěstitelství na Malé farmě pro děti, přihlásily na letošní ročník, této mezinárodní akce, i svůj projekt  - Pytlové záhony.
Jedná se o projekt dětí, které na soukromém pozemku, začaly s výsadbou záhonů v pytlích, kde se soustředí na pěstování plodin (od semínka), na co nejmenší ploše a při využití druhotných surovin (jako jeden ze způsobu přežití v potravinových krizích po válkách či přírodních katastrofách, ale i v kosmické laboratoři).
Pro návštěvníky si připravily krom komentované prohlídky i kvíz a to z oblastí:
- recyklace a ochrana přírody
- poznávání rostlin, které v našem okolí rostou, dle herbáře, který vyrobily děti ze zájmového kroužku Malá farma pro děti - Spolek Brdský šikula.
Těšíme se na Váš zájem a letošní ročník!
 

—————

Zpět