Pozorujeme stromy - druhé pololetí a shrnutí projektu.

13.12.2018 15:25

Děti ze Spolku Brdský šikula celoročně pozorují vybraný strom a zaznamenávají si jeho růst a jeho změny v závislosti na okolním prostředí.
Měsíc červen, červenec i srpen byly poměrně teplé měsíce. Převládalo velké sucho. 
V měsíci září, podle průměrné teploty pokračovalo pořád léto a to pravé babí léto, přišlo až s měsícem říjnem. Podzim byl nádherný a teplý.
Na konci jara a začátkem léta sakuru napadly mšice. Vedlejší větévka od naší pozorované dokonce celá uschla. Na našem pozorovaném listu byly patrné stopy, které způsobily mšice. Celkově se strom však vzpamatoval a poradil si s touto "mšicí pohromou", bez jakéhokoliv zásahu z naší strany.
V listopadu bylo na stromě listí zbarveno do žluta s nádechem hněda a červena. Zbarvení děti průběžně měřily pomocí fenologické škály V první půlce měsíce bylo na stromě ještě dost listí. Koncem měsíce listy zezlátly a pak všechny opadaly. Děti si daly menší brigádu, aby listí uklidily a daly kompostovat.
V prosinci je strom zcela bez listí. Na stromě děti pozorovaly pupeny, jedná se již o přípravu stromu na jaro. V průběhu roku děti zaznamenávaly i pomocí dendrometru šíři (růst, ale i hubnutí) kmene stromu.
Tento projekt pomohl dětem uvědomit si, co vše se děje kolem nás s přírodou. Taky si mohly lépe uvědomit střídání ročních období, co si promítly do získávání vědomostí o naši planetě a jejím pohybu vzhledem k slunci.
Naše sakura měla na jaře nádherné květy, ale neměla vůbec žádné plody. Dopátrali jsme se, že sakura je ozdobný strom a plody rodí pouze původní druh Prunus serrulata, které plody jsou jedlé.  Naše sakura je pouze okrasná plnokvětá šlechtěná odrůda a neplodí. Proto může být množena jen roubováním. Naučili jsme se taky o škůdcích, které sakuru napadají.
Na fotogalerii celoročně pozorovaného stromu se můžete podívat zde: brdskysikula.rajce.idnes.cz/Pozorujeme_stromy_2018./#

 

—————

Zpět