Pěstitelství a botanika.

10.04.2019 11:42

Pokračovali jsme botanikou, semínka nám již vyklíčila.
Vysvětlili jsme si. jaký je rozdíl mezi hypogelickým a epigelickým klíčením a porovnali jsme si oba druhy s vyklíčenými semínky. Pozorně jsme si je prohlédli pod lupou, pak pod mikroskopy i s UV světlem.
Kdo chtěl, mohl si své vyklíčené semínko zasadit a odnést domů. Ukázali jsme si i možnost sázet do pytle, čemuž se věnují děti z nejstarší skupiny mladých vědců, v rámci svého projektu výsadby záhonů v pytlích, kdy se soustředí na pěstování plodin, na co nejmenší ploše a při využití druhotných surovin (jako jeden ze způsobu přežití v potravinových krizích po válkách či přírodních katastrofách, ale i v kosmické laboratoři).
Jako celkový projekt i s částí obou mladších skupin, to přihlašuji do soutěže, kterou vyhlásilo Ministerstvo průmyslu a obchodu. Tak nám držte palečky. Celorepubliková konkurence, zejména škol, bude nemalá, ale důležité je, zúčastnit se.

Pak na hodině následovala velká "výměnná burza" mikroskopických preparátů, kde si děti mohly prohlédnout, jak například vypadá pod mikroskopem křídlo vážky, srst velblouda, chlupy kočky, peří, rybí šupiny, hadí kůže, nylon, hedvábí, bavlna, vzorky jídla např. jako coca cola, čaj, kafe, kukuřice, rýže, fazole, cibulová šlupka, nebo penicilin, acylpyrin, noha mouchy, lidský vlas, plasty a spoustu dalších zajímavostí, ale i profesionální histologické lidské preparáty, jako například tkáň žaludeční stěny....

Fotogalerie:

brdskysikula.rajce.idnes.cz/Pestitelstvi_2019#P1010036.jpg

 

—————

Zpět