Multikukulturní Mikulášská párty

05.12.2015 21:22

V předvečer sv.Mikuláše chodívá družina - Mikuláš, alespoň jeden anděl a jeden čert, častokrát zastoupená i větším počtem andělů a "rohatých". 

Mikuláš za dobré skutky dává dětem dárky. 

Čertům zlobivé děti slibují polepšit se, aby je neodnesl v pytli do pekla. 

 

V noci pak přijde ještě jedna nadílka (v podobě ovoce, sladkostí, malé hračky) a to do předem vyčištěných a naleštěných botiček, které si děti ukládají za okno. Na zlobivce čeká nadílka z uhlí a brambor. Někdo místo bot, dává za okno punčochu. Je to tak v ČR i na Slovensku. 

 

Na Ukrajině dětem sv. Mikuláš naděluje v noci maličkost pod polštář, nehodní dostanou proutek. 

 

Podobně je tomu i v Polsku, tam nechodí mikulášská družina. Jen v některých oblastech se s ní mohou setkat děti, půjdou-li v ten den do kostela.

Děti stejně jako na východní Ukrajině dostávají dárky v noci pod polštář, nebo k posteli. Dítě tedy Mikuláše fyzicky nevidí. Zlobivé děti dostanou svazek proutěných větviček. 

 

V Bosně děti nestraší tolik čertem jak u nás. Tam sv.Nikola rozdává dárečky všem dětem. Jen největší hříšnici dostanou uhlí. Zato balíčky s dárečky jsou mnohonásobně větší než tady. 

 

V Řecku po tři dni lidé chodí do kostelů, které nesou jméno sv. Mikuláše. Tam se nosí a rozdávají dárky chudým, vybírají se penízky na dětské domovy a pro potřebné, co nemají na léky. 

 

Tolik z vyprávění maminek, které v rámci multikulturního večírku zavzpomínaly na své zážitky a tradice z krajin, ze kterých pochází jejich rodiny a přátelé. 

 

brdskysikula.rajce.idnes.cz/Multikulturni_Mikulasska_party/

 

 
 
 
 

—————

Zpět