Masdar - ekologické město budoucnosti, mladí vědci na exkurzi v Abu Dhabi.

01.01.2018 16:21

V Abu Dhabi, jednom ze Spojených arabských emirátů, roste uprostřed pouště zcela nové město. Masdar City je navrženo tak, aby využívalo pouze obnovitelné zdroje energie a ukázalo možnosti šetrného života ve městech budoucnosti.

Po celém městě se bude dát jednoduše pohybovat pěšky nebo na kole. Když už se budete chtít vydat někam dál, je pro vás připraven automatický dopravní systém. Celé město je protkáno sítí PRT (personal rapid transport) - malých elektrických vozítek, která vás automaticky dovezou tam kam potřebujete. Vozítka jsou bez řidiče, trasa je po navolení řízena počítačem.
Hlavním zdrojem elektřiny pro Masdar City je nedaleká solární elektrárna o ploše 22 hektarů. Další panely jsou umístěny také na střechách budov. Hned u této zdánlivě jednoduché technologie se však stavitelé museli potýkat se zásadním problémem.
Povrch solárních panelů se totiž díky neustále vanoucím větrům začal zanášet zrnky písku. Inženýři proto museli vyvinout povrchovou úpravu solárních panelů, jejíž póry jsou menší než zrnka pouštního písku.
Architektura i umístění budov je voleno tak, aby s minimálním energetickým výdajem poskytovaly jak samotné budovy, tak i ulice mezi nimi příjemný prostor k životu.
Pro ohřev vody a výrobu elektřiny se zde využívá slunce, kterého je v poušti vždy dostatek. Moderní technologie se tady snoubí s prastarými znalostmi života v poušti. 
Uprostřed jednoho z náměstí stojí vysoký lapač větru (na Blízkém východě tradičně nazývaný "bádgír" a známý po mnoho tisíciletí). Vysoko nad střechami budov zachycuje chladivý vítr a sesílá jej k zemi a do okolních budov. Chladící efekt je podporován i pomocí odpařování.
Do Masdaru nebudou smět vjíždět motorová vozidla, dopravu zajistí elektrické vlaky, jež budou jezdit až do centra Abu Dhabi. Užitkovou vodu bude zpracovávat odsolovací zařízení s kapacitou o 80 procent vyšší, než je v těchto zařízeních obvyklé jinde. Veškerá odpadní voda bude procházet čističkami, aby mohla být použita k zalévání rostlin, jež budou pěstovány k výrobě biopaliv.
V Masdaru bude sídlo vědeckého a technického ústavu.
Již teď se ve městě nachází sídlo různých firem, bank, restavrací a kaváren. Je možno zde pořídit byt, nebo koupit Eko vilu.
(zdroj ekobomus.cz a novinky.cz)

Pár foto zde: brdskysikula.rajce.idnes.cz/Masdar_-_mesto_budoucnosti%2C_mladi_vedci_na_exkurzi_v_Abu_Dhabi./


Video také zde: www.stream.cz/svetoverekordy/640948-masdar-mesto-budoucnosti

 

—————

Zpět