Malá farma pro děti - bramborový květ.

24.06.2019 04:02

Minulý rok jsme na Malé farmě pro děti, Spolku Brdský šikula začali s pěstováním brambor v pytlových záhonech. Tehdy jsme zvolili odrůdu sadbových brambor Annabelle. Tato odrůda, byť byla vynikající, nám však vůbec nekvetla a děti na internetu nenalezly ani žádnou informaci o květu této odrůdy. Letos jsme vsadili na odrůdu Princess, která byla oceněna titulem brambor Vysočiny. Jedná se o velmi žádanou odrůdu, pro sytě žlutou dužninu, která zůstává pevná, jemná a barevně stálá i po uvaření. Je vhodná pro dlouhodobé skladování a je odolná virovým chorobám, kořenomorce, plísni v nati i na hlízách.
V pytlových záhonech na naši Malé farmě pro děti, se ji, zdá se, daří dobře a odměnila nás nádherným bílým květem. Děti však na internetu zapátraly, že květ brambor může mít i jinou barvu, než bílou, například modrou. Obrátily se proto s prosbou o informaci a o doporučení odrůdy, která má modrý, nebo fialový květ na Výzkumný ústav bramborářsky v Havlíčkovém Brodu.

Příští rok se děti budou snažit vypěstovat odrůdu, která má nejen antokyanové zbarvení květu, ale i barva dužiny hlízy je modrostrakatá. Teď prozatím netrpělivě čekáme, jaká výnosnost Princess se skrývá v pytlích.

Fotogalerii z našeho pěstitelství postupně doplňujeme: brdskysikula.rajce.idnes.cz/Pestitelstvi_2019

Aktivity Spolku Brdský šikula jsou realizovány díky finančnímu přispění Středočeského kraje. Děkujeme za důvěru.

 

—————

Zpět