Bohryc po huculsku.

16.04.2016 13:02

Huculové patří mezi východoslovanské etnikum a obývají svahy Karpat na rumunsko - ukrajinském pomezí. Mají vlastní kulturu, zvyky i kroje. Náboženství jsou více řeckokatolíci a pravoslávni. Hlásí se převážně k ukrajinské národnosti.

Život v horských huculských vesnicích nebyl nikdy lehký, ale o to více mají Huculové silné vědomí územní příslušnosti.

Podle tohoto etnika byl odvozen i název pro horské plemeno koní - Hucul, chované na tomto území.

O těžkém životě, nádherné přírodě i veselých zvycích z oblasti krásné Verhoviny nám dnes povyprávěla paní Natálka a pan Jaroslav při společném setkání, na které pozvali své sousedy.

A nezůstalo jenom u vyprávění. Bylo nám předvedeno jak se vaří tradiční huculský pokrm tzv. Bohryc, hustá polévka z celého kohouta, klobásky, špeku, brambor, fazole, halušek a dalších tajných ingrediencií. Nejdůležitějším a finálním "aktem" při vaření Bohrycu je hořící/tlející polínko, které se nakonec vloží na krátkou dobu do tohoto lahodného huculského pokrmu.

Foto k nahlédnutí:

brdskysikula.rajce.idnes.cz/Bohryc_po_huculsku./

 

 

—————

Zpět