Záhony v pytlích.

13.04.2018 15:53

Po vzoru peruánských indiánů, kteří jsou nuceni pěstovat brambory na malém prostoru, tak i po vzoru městských komunitních zahrad, mezi paneláky, jsme se rozhodli založit si vlastní záhony v pytlích. Výhoda tohoto druhu zahradničení spočívá v tom, že se na malé ploše dá poměrně snadno vypěstovat různá zelenina, brambory, anebo bylinky, či jahody. Prý to není náročné, postačí na to malá plocha. Není potřeba záhony připravovat, ani brambory nijak okopávat. Na naše záhony jsme použili jak jutové pytle, tak jsme z recyklovali plastové pytle od zeminy, hnojiva, nebo krmení pro zvířata. Plastové pytle jsme samozřejmě na vícero místech proděravěli, aby mohla přebytečná voda odtékat. 

Na tomto způsobu farmaření děti upoutalo také to, že je to i jeden ze způsobu přežití v potravinových krizích po válkách či přírodních katastrofách. Z informací od babičky, která vyrůstala v průběhu války, se děti dozvěděly i to, jak v té době dali jednu bramboru do sudu s trochou hlíny a jak nať rostla, přisypávalo se stále víc hlíny. Výnos prý byl desetinásobný, oproti klasickém pěstování na záhonu, nehledě k úspoře místa. 

Pro setbu děti dostaly z farmy vhodné brambory, odrůdy: Annabelle- raná. Krom brambor vysely a vysadily také papriku, rajčata, mrkev, ředkvičku, hrášek, jahody a nezapomněly ani na bylinky. Uvidíme, jak se nám tento druh farmaření letos povede a jaká bude úroda. 

Fotogalerii budeme postupně doplňovat zde: brdskysikula.rajce.idnes.cz/Pestitelstvi/#P1000639.jpg

 

—————

Zpět