Věda v kuchyni.

20.10.2017 09:28

Zjišťovali jsme dne 19.10.2017, na co vše se dá použít ocet, jak odstraní vodní kámen. A taky, co se stane se skořápkou vajíčka namočenou v octu - předvedli jsme si hopsající vejce.
Lámali jsme si trošku hlavu nad tím, jak rozeznáme vajíčko uvařené od syrového, bez toho, abychom ho rozbíjeli. A fyzikálně jsme si to vysvětlili.
Měli jsme možnost vyzkoušet, zda je možné vajíčko jenom tak v ruce rozmáčknout a děti vyslovovaly hypotézy, proč tomu tak je. Pokusili jsme se postavit vajíčko na špičku, bez toho, abychom ho rozbili. Taky jsme si názorně předvedli a vysvětlili pojem " denaturace bílkovin" a gastronomický pojem "flambování". Pan Isaac Newton byl dalším tématem našeho bádání. Vysvětlili jsme si viskozitu a na závěr jsme správním dováděním přišli na to co je Nenewtonovská kapalina. Video k využití tohoto pokusu nás pobavilo.
Zkusili jsme si míchat barvy a zlehka jsme začali se spektrem a duhou. Na závěr jsme si dali soutěž o nejdelšího bublinového hada.

Fotogalerie je k nahlédnutí zde: brdskysikula.rajce.idnes.cz/Mlady_vedec_s_pokusy_v_ZS_Kairos/#P1020376.jpg

 

—————

Zpět