Nominace na Čestné uznání Mensa ČR 2017.

13.06.2017 14:10

Mensa je celosvětová organizace založená v roce 1946 v Oxfordu. Nyní má ve více než 100 zemích světa přes 130 tisíc členů. Mensa ČR byla založena na jaře roku 1989 a sdružuje přes 4.700 dětských i dospělých členů s ověřenou inteligencí nad úrovní horních 2% populace. Hlavním cílem Mensy je zkoumat a rozvíjet lidskou inteligenci.

Čestným uznáním Mensa ČR každoročně oceňuje osobnost z libovolné oblasti společenského života za významný přínos inteligenci národa, propagaci duševní kultury a šíření dobrého jména České republiky ve světě (citace stanov). 
V předcházejících sedmi ročnících byl na Čestné uznání Mensy ČR nominován například také astronom Luboš Kohoutek, chemik Antonín Holý, cestovatel Miroslav Zikmund, matematik Miloslav Druckmüller, matematik Milan Hejný, psychiatr Cyril Höschl, astronom Luboš Perek, biochemička Helena Illnerová, astrofyzik Jiří Grygar, architekt Jan Kaplický a mnoho dalších významných osobností vědeckého a společenského života České republiky. 

V sobotu dne 10.června 2017 Mensa Česká republika udělila nominaci na Čestné uznání za rok 2017 panu Milanovi Halouskovi za (cituji): "Každoroční inspiraci desítek mladých lidí k tomu, aby se věnovali svým snům v kosmonautice a příbuzných vědních a technických oborech a reprezentovali tak celosvětově Českou republiku na poli mezinárodní vědecké spolupráce..." a to ve společnosti dalších čtyř nominovaných osobností z vědeckého sféry, a to včetně pana profesora Jiřího Drahoše, bývalého předsedy Akademie věd ČR a aktuálně jednoho z kandidátů na presidenta ČR - ten Čestné uznání Mensy ČR na rok 2017 obdržel.

Na tuto nominaci jsme hrdí i my, protože pan Milan Halousek k nám do klubu Mladý vědec často jezdí a inspiruje naše děti, které vždy se zatajeným dechem poslouchají jeho prezentace.

 

—————

Zpět