Limonen a polymery.

10.12.2017 12:55

Experimentovali jsme dne 7.12.2017 s citrusy.
Dokázali jsme, že v mandarinkové kůre se nachází olej. Vymačkáním kůry v blízkosti plamene, vytvořily kapičky oleje malý ohňostroj.
Pak jsme se seznámili s limonenen (uhlovodík, cyklický terpen, nerozpustný ve vodě, ale rozpustný v oleji a v alkoholu, používaný v kosmetickém průmyslu), který se nachází rovněž v kůrách citrusových plodů a dokáže aktivně rozpouštět gumu. V důsledku toho, naše balónky praskaly.
Následně jsme provedli i experimenty s esenciálními oleji a pozorovali, co způsobí pár kapiček nejen na balónku, ale i na polystyrénu. Citrusová silice po velmi krátké době masivně rozrušila polystyrén. Pokračovali jsme pak dále vlastnostmi polymerů, zajímala nás obzvláště jejich pružnost.
Vrhli jsme se na propichování sáčků Zip up, které jsme naplnili vodou, pomocí pastelek.
Tyhle plastové sáčky jsou vyrobeny z polymerů. Řetězce molekul, které polymer tvoří jsou pružné, a proto pastelky pevně obalí. Proto se okolí pastelky vodotěsně uzavře a voda ze sáčku neuniká.
No a když již jsme byli u pružnosti a měli jsme k dispozici balonky, úspěšně jsme se pokusili o jejich propíchnutí, tak aby nepraskly. Tento děj jsme si i vysvětlili.

Na pár foto se můžete podívat zde: brdskysikula.rajce.idnes.cz/Mlady_vedec_s_pokusy_v_ZS_Kairos/#P1030155.jpg

 

—————

Zpět