Letní slunovrat a svátek sv.Jana Křtitele.

24.06.2018 12:16

Svatojánská noc, má kouzelnou moc, aneb čarovné bylinky, kvítí a svatojánské zvyky.

To bylo to, o čem jsme si dne 23.6.2018 s dětmi povídali - o historii a tradici, zvycích, které se konaly na svátek svatého Jana Křtitele, i o historii slavení svátku Letního slunovratu v různých krajinách. 

V den, před sv. Janem, jsme nasbírali devatero kvítí a uvili jsme věneček, který jsme namočili do vody. Uvili jsme si ho z levandule, třezalky (z "nej Svatojanské bylinky"), jitrocele, kopretiny, sedmikrásky, pampelišky, chrpy, řebříčka a bílého jetelíčku. Na druhý den ráno, na sv.Jana, jsme se všichni v té vodě umyli, aby bylo zdraví a krása. 

V předvečer sv. Jana, se chodilo ke studánce, kde se omývalo, aby se tak zbavilo již "nepotřebných pocitů". My jsme vzali tuto očistu kompletně v bazénu. :-) O půlnoci se mělo nasbírat devatero bylin, které se po usušení mají zašít červenou nití do jutového váčku, který má chránit domácnost. My jsme o půlnoci natrhali třezalku, jitrocel, hluchavku, levanduli, řebříček, šalvěj, bazalku, meduňku a jahodník. Tak ještě usušit .... A nezapomněli jsme ještě na jeden slovanský zvyk. Ráno, na sv.Jana Křtitele, si má svobodná holka utrhnout na zahradě kopretinu a pak postupně z ní utrhávat okvětní lístky. V minulosti holky u toho říkaly: mlýn, statek, pole, chalupa, zámek.... a co zbylo nakonec, z takového prostředí její budoucí manžel byl. V dnešní době si holky volí možnosti: politik, učitel, lékař, vědec, herec, manager, programátor... :-)Krásny svátek sv. Jana Křtitele!

Pár foto zde: brdskysikula.rajce.idnes.cz/Letni_slunovrat_a_sv._Jan_Krtitel./

—————

Zpět