Exkurze v restaurátorské dílně.

21.10.2016 09:26

Dne 19.10.2016, se děti z Mladého vědce vypravily za paní restaurátorkou Lídou Vaňkovou Svozilovou, do její restaurátorské dílny.
Mohly tam vidět moc zajímavých přístrojů a nářadí, které Lída používá při své práci.
Nejvíce děti zaujalo pájení. Mají již totiž zkušenost s měkkým pájením, kdy pájely na hodině elektrotechniky v klubu Mladý vědec elektro spoje pomocí cínu.
V restaurátorské dílně, se však používá pájení tvrdé. U tohoto typu se jako materiál používá stříbro, kdy se teplota tání pohybuje kolem 800 stupňů Celsia. Horáky jsou napojeny na propan butan.
Paní restaurátorka dětem vše vysvětlila, jako například, že pro ochranu před oxidací se používá tetraboritan sodný - borax a spoje musí být čisté. Pájka zateče dovnitř a spojí materiál. Vše si děti mohly i vyzkoušet.
Při práci musely být opatrné nejen kvůli své bezpečnosti, protože horáky mají velice vysokou teplotu, ale aby také nestavily materiál.
Při práci dále použily ochranné uhlíkové i keramické šamotové podložky.
Po pájení předmět omořily v kyselině, aby se vymyly všechny soli z boraxu a následně pak ponořily předmět do vody.
Dále si děti vyzkoušely i válcování, které slouží k tvarování materiálu, k jeho zúžení.
Materiál je potřeba žíhat, aby nebyl křehký a nelámal se.

Foto z naší exkurze naleznete zde: brdskysikula.rajce.idnes.cz/Exkurze_v_restauratorske_dilne./

Paní Lída přislíbila pro Spolek Brdský šikula další pokračování kurzu restaurování pro děti, tentokrát zaměřen na téma vlastnosti a obrábění kovu.
Moc se těšíme.

Na již proběhlý kurz restaurování pro děti se můžete podívat zde: brdsky-sikula.webnode.cz/news/kurz-restaurovani-pro-deti-s-vytvarni-dilnou-a-lurdsky-pribeh1/

 

—————

Zpět